نشست هم‌اندیشی اساتید با عنوان «تبیین تحولات منطقه و رویارویی محور مقاومت با رژیم صهیونیستی و آمریکا» روز دوشنبه ۲۴ دی‌ماه ۱۴۰۳، در دانشکده علوم اداری و اقتصادی برگزار شد.

این نشست با حضور دکتر سید مصطفی خوش‌چشم، تحلیل‌گر ارشد مسائل بین‌الملل، دکتر زمانی، دبیر دفتر هم‌اندیشی استادان و نخبگان دانشگاهی، دکتر نوعی باغبان، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد به‌عنوان دبیر علمی نشست و همراه با جمعی از اساتید دانشگاهی برگزار گردید. در آغاز نشست، دکتر نوعی باغبان به‌عنوان دبیر علمی، با ارائه شش پرسش محوری، بحث را جهت‌دهی کرد و از دکتر خوش‌چشم خواست تا در ضمن سخنرانی، به این پرسش‌ها نیز پاسخ دهد.

photo 2025 01 15 20 06 33 2

دکتر خوش‌چشم در این نشست با اشاره به افول آمریکا و غرب گفت: «از حدود ۸ تا ۹ سال پیش، نخبگان غربی به مقامات خود هشدار داده‌اند که جهان در حال جابه‌جایی قدرت از غرب به شرق است. در چهار سال گذشته، مقامات ارشد غربی نیز به این واقعیت اذعان کرده‌اند. جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، سال گذشته اعلام کرد که جهان در حال تجربه یک تغییر اساسی در نظم جهانی است. ما نسلی هستیم که در سه تا چهار سال آینده این تغییرات را مشاهده خواهیم کرد.»

وی افزود: «نظم آمریکایی در مؤلفه‌های نظامی، سیاسی، اقتصادی و دلاری از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۰ دچار افول شده است. به عنوان نمونه، روسیه طی ۲۰ سال گذشته جرئت حمله به اوکراین را نداشت، اما این اقدام نشان از کاهش هژمونی غرب و آمریکا دارد. در حوزه اقتصادی نیز ۱۲۰ کشور دنیا شریک تجاری اصلی‌شان چین است و چین از نظر تجارت خارجی از آمریکا پیشی گرفته است.»

تحولات سیاسی خاورمیانه
دکتر خوش‌چشم به تجدید روابط ایران و عربستان اشاره کرد و گفت: «این تجدید روابط، از نگاه آمریکا یک شکست بزرگ است؛ زیرا (۱) یک رقیب آمریکا با دوست آمریکا مصالحه کرده است، (۲) آمریکا هیچ دخالتی در این ماجرا نداشته و (۳) چین نیز در این رویداد نقش داشته است، در حالی که قبلاً جایگاهی در غرب آسیا نداشت.»

وی ادامه داد: «هژمونی و نظم آمریکایی در سال ۲۰۲۰ دچار چالش شد و در دهه ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰، کشورهایی مانند چین، روسیه و ایران این نظم را به چالش می‌کشند. این دهه، دهه‌ای پرتنش و گذار به نظم جدید است.»

ویژگی‌های نظم آینده جهان
به گفته این تحلیل‌گر، دوران پسا نظم آمریکایی، نظمی مبتنی بر ائتلاف‌های منطقه‌ای و بین‌المللی خواهد بود. او گفت: «در خلیج فارس، منافع ایران و کشورهای منطقه حکم می‌کند که امنیت و ثبات در منطقه برقرار شود. همچنین گروه‌های بزرگ بین‌المللی نظیر چین، روسیه، هند و ایران قدرت بیشتری پیدا می‌کنند.»

اهمیت راهبردی آبراه‌ها
وی به اهمیت آبراه‌های استراتژیک جهان اشاره کرد و گفت: «۷ آبراه فوق استراتژیک در جهان وجود دارد که برای تجارت بین‌المللی حیاتی هستند. ایران یکی از این آبراه‌ها، یعنی تنگه هرمز را در اختیار دارد. این موقعیت باعث می‌شود که ایران در آینده جهانی پس از ۲۰۳۰ نقش مهمی ایفا کند.»

تحلیل جنگ غزه و پیامدهای آن
خوش‌چشم با اشاره به حمله حماس به اسرائیل بیان کرد: «این حمله در همان ساعات اولیه، راهبرد اسرائیل را به‌طور اساسی مختل کرد و هیبت این رژیم فرو ریخت. همچنین امنیت داخلی اسرائیل زیر سؤال رفت و بر روحیه مردم این کشور تأثیر منفی گذاشت. گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، این حمله را شوکه‌کننده توصیف کرد و نتانیاهو آن را بزرگ‌ترین شکست اطلاعاتی و امنیتی تاریخ ۷۵ ساله اسرائیل دانست.»

وی افزود: «۴۷۰ هزار نفر از اسرائیل مهاجرت کرده‌اند و بسیاری از سرمایه‌گذاران نیز از این کشور خارج شده‌اند. رشد اقتصادی اسرائیل به صفر رسیده و ارزش سهام شرکت‌ها به‌شدت کاهش یافته است.»

چالش‌های ایران در برابر استراتژی غرب
این تحلیل‌گر ارشد درباره جنگ ترکیبی اسرائیل و کشورهای غربی علیه ایران اظهار کرد: «این جنگ شامل مجموعه‌ای از اقدامات نظیر جنگ نرم، اغتشاش، حملات سایبری، تحریم، خرابکاری و تهدیدات نظامی است که هدف آن‌ها بی‌ثبات‌سازی ایران است.»

وی در پایان گفت: «نتانیاهو این جنگ را جنگ بقای اسرائیل می‌داند و معتقد است که ایران نیز درگیر یک جنگ موجودیتی است. این تقابل، جنگی سرنوشت‌ساز برای هر دو طرف است.»

نهیه و تنظیم خبر و عکس: باشگاه خبرنگاران

photo 2025 01 15 20 06 32 2

photo 2025 01 15 20 06 33

photo 2025 01 15 20 06 34

photo 2025 01 15 20 06 36

photo 2025 01 15 20 06 37 2

photo 2025 01 15 20 06 37 3

photo 2025 01 15 20 06 37

photo 2025 01 15 20 06 32