نشست هماندیشی اساتید با موضوع « فیلترینگ » باحضور دکتر علیرضا عابدی سرآسیا، دانشیار فقه و حقوق دانشگاه فردوسی مشهد، دکتر جواد جاوید نیا، معاونت فضای مجازی و دبیر سابق کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه دادستانی کل کشور و جمعی از اساتید به همت دفتر هماندیشی استادان و نخبگان دانشگاهی با همکاری بسیج اساتید خراسان رضوی و دانشکده الهیات و معارف اسلامی روز دوشنبه ۵ آذر1403 در محل سالن شهید عبدالکریمی دانشکده الهیات برگزار شد.
درابتداء نشست دکتر جواد جاویدنیا، معاونت فضای مجازی، دربارهی فیلترینگ طبق بیانات مقام معظم رهبری اظهار کرد: رفع فیلترینگ فضای مجازی بهطور مطلق، مطابق فرمایشات رهبری نیست.
وی افزود: فیلترینگ در کشور ما به تمام اهداف خود نرسیده است.
در بسیاری از کشورهای جهان، جامعهی هدف فیلترینگ، قشر کودکان و نوجوانان هستند، اما در کشور ما بیشترین دسترسی به فضای مجازی در خدمت کودکان و نوجوانان است که عامل اصلی آسیبرسانی به این گروه است.
جاویدنیا گفت: قضیهی مافیای فیلترشکنها در کشور ما صحت دارد اما تاکنون چارهای برای آن اندیشیده نشده است.
جریانهای مافیایی در داخل کشور وجود دارد که منافع مالی و اطلاعاتی آنها ایجاب میکند تا اوضاع فضای مجازی مملکت همچنان بیسروسامان بماند.
او ادامه داد: باید فیلترشکنهای قانونی برای خدمات فیلترشده در داخل کشور در نظر گرفته شود تا سایر فیلترشکنهای غیر قانونی مسدود شوند.
معاونت فضای مجازی اظهار کرد: وقتی امکانات کافی برای ایجاد نرمافزارهای داخلی وجود دارد، باید از این بستر استفاده کنیم تا استفاده از نرمافزارهای خارجی به حداقل برسد.
وی طبق بیانات مقام معظم رهبری دربارهی رفع فیلترینگ خاطرنشان کرد: شورای عالی فضای مجازی غیر قانونی است و رهبری از نظارت نامناسب این نهاد گلهمند است و جز دستگاه قضایی هیچ نهادی نمیتواند در مورد رفع فیلترینگ نظر دهد.
در ادامه نشست دکتر علیرضا عابدی سرآسیا، عضو هیئت علمی گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد، اظهار کرد: بحث فضای مجازی در کشور ما، با انگیزههای دینی، اجتماعی، اخلاقی، سیاسی، تبلیغاتی و اقتصادی مطرح میشود.
وی افزود: طبق بررسیهای علمی و تخصصی، باید یک حکمرانی قوی بر فضای مجازی حاکم باشد، اما این حکمرانی در کشورما در قالب فیلترینگ، کاملا شکست خورده است و غیر مطلوب است.
عابدی سرآسیا گفت: حکمرانی بر فضای مجازی، باید مبتنی بر ارزشهای دینی و اصول عقلایی باشد که این اصول به مجموعهای از سیاستها و اقداماتی اطلاق میشود که هدف آن مدیریت و تنظیم فعالیتها، رفتارها و محتوای موجود در اینترنت و سایر فضای مجازی است.
وی افزود: حکمرانی بر فضای مجازی یک فرایند پیچیده و چندوجهی است که نیازمند همکاری بین تمامی ذینفعان است، با مدیریت مناسب میتوان فضای دیجیتال امنتر، عادلانهتر و قابلیت دسترسی بهتر برای همهی افراد ایجاد کرد.
عابدی سرآسیا دربارهی ناکارآمدی فیلترینگ در ایران اظهار کرد: این فضا باعث افزایش تعداد کاربران اینترنت، تحریک افراد به کنجکاوی و جستوجوی اطلاعات و تاثیر منفی بر اعتماد عمومی شده است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در این نشست، به شرح مدل پیشنهادی ترکیبی از فیلترینگ سخت حداقلی و فیلترینگ نرم تا سخت حداکثری، پرداخت.
شایان ذکر است، اساتید و نخبگان دانشگاهی در این جلسه، پیشنهادات و انتقادات خود را در خصوص رفع فیلترینگ بازگو کردند.
خبرنگاران باشگاه خبرنگاران دانشگاه فردوسی مشهد: اکرم هادینیا، مرجان تمدّنینژاد
دبیر کارگروه پوشش خبری: محمدرضا مهدیزاده