نشست هم‌اندیشی اساتید با موضوع حکمرانی با هوش مصنوعی (الزامات و چالش‌ها) با حضور دکتر زاهدی رئیس انجمن هوش مصنوعی ایران، دکتر اخایی عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، حجت‌الاسلام دکترایمانی‌مقدم مسئول نهاد رهبری دانشگاه فردوسی مشهد، دکتر زمانی دبیرهم‌اندیشی اساتید، دکتر رضایی رکن آبادی رئیس دانشکده علوم ریاض، دکتر نصیری دبیر علمی نشست و جمعی ازاساتید صبح چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۴۰۳ در دانشکده ریاضی برگزار شد.

IMG 9904

مسئول نهاد رهبری دانشگاه فردوسی مشهد در این نشست با بیان اینکه هوش مصنوعی مسئله اول فضاهای علمی و تحولات اداری و ساختاری شده است گفت:‌ دانشگاه نباید از این موضوع عقب بماند، از ظرفی دانشگاه تراز اول به این است که چقدر خود را به روز کند.

حجت‌الاسلام مهدی ایمانی‌مقدم افزود: نیاز همه جانبه به مسئله و حل مسئله به کمک هوش مصنوعی داریم، از طرفی تحول در علوم انسانی یک ضرورت است و با کمک هوش مصنوعی می توان اقداماتی انجام داد.

رئیس انجمن هوش مصنوعی ایران نیز در این برنامه با اشاره به اینکه در سال ۲۰۲۲، ایران در شاخص آمادگی هوش مصنوعی دولت‌ها در رتبه ۷۴ قرار داشت اذعان کرد: متاسفانه در سال ۲۰۲۳ با افت بیست پله‌ای به رتبه ۹۴ از میان ۱۹۳ کشور رسیدیم.

دکتر زاهدی افزود: در زمینه تولید علم، کشور در جایگاه ۱۷ جهانی قرار دارد، اما در کاربردی‌سازی مقالات علمی، رتبه ۷۷ را به خود اختصاص داده که این موضوع به عنوان یک چالش محسوب می‌شود.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی ادامه داد: در جهان بخش قابل توجهی از اعتبارات توسعه حوزه یادگیری ماشین و بینایی رایانه اختصاص یافته و لازم است که ما نیز به این موضوع توجه کنیم.

وی اضافه کرد: دانشگاه فردوسی مشهد یکی از ۱۰ دانشگاه برتر کشور در زمینه هوش مصنوعی است، اما در مقیاس جهانی نیازمند بازنگری و بهبود است.
زاهدی با اشاره به سند ملی هوش مصنوعی ایران گفت: در این سند، اهدافی برای افق‌های ۱۴۰۷ و ۱۴۱۰ تعیین شده است، از جمله افزایش تعداد دانشجویان مرتبط با هوش مصنوعی در مقاطع تحصیلات تکمیلی به حدود ۴ هزار نفر.
او ادامه داد: هوش مصنوعی به عنوان دستیار در حوزه‌های آموزش و پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما نکته مهم این است که نباید این ابزارها به سمت داده‌های جهت‌دار سوق داده شوند. اگر خودمان در این زمینه فعال نباشیم، نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم که این فناوری‌ها به فرهنگ و ارزش‌های ما پاسخ دهند، حتی اگر از نظر منطقی درست باشند.

عضو هیأت مدیره انجمن هوش مصنوعی ایران با اشاره به ابزارهای هوش مصنوعی گفت: کار با جی‌پی‌تی می‌تواند هم سطحی ساده و هم عمیق باشد و این به نحوه استفاده و تعامل با آن بستگی دارد. برای دریافت پاسخ‌های دقیق، لازم است اطلاعات دقیقی ارائه شود و سوالات به درستی مطرح گردند.

دکتر محمدعلی اخایی افزود: ما در عصر انقلاب حکمرانی و تغییرات اساسی دولت‌ها قرار داریم. برای اینکه بتوانیم طرح‌های مناسبی برای کشورمان اجرا کنیم، باید دانش هوش مصنوعی را فرا بگیریم.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: ما در حوزه‌های مختلفی از جمله پزشکی و ژئوفیزیک فعالیت می‌کنیم و از داده‌ها در هر زمینه‌ای استقبال می‌کنیم تا بتوانیم به اجرایی‌سازی ایده‌ها بپردازیم.

او افزود: دانشگاه‌های نسل پنجم باید به پرورش دانشجویان کارآفرین بپردازند. با این حال، هنوز مفاهیم مربوط به این موضوع به درستی تعریف نشده و نیاز به کار بیشتری در این زمینه احساس می‌شود.

در ادامه دبیر هم اندیشی اساتید دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به سیاست جدید این تشکل در خصوص اثربخشی نشست‌های هم‌اندیشی گفت: ما قبول نداریم که صرفاً یک گفت‌وگو انجام شود بدون اینکه بازخوردی از آن حاصل شود. به همین دلیل، در طول دوره‌هایی که برگزار می‌شود، نظر‌سنجی برای ما اهمیت ویژه‌ای دارد. کمیته افکارسنجی این مباحث را بررسی می‌کند تا بتوانیم گفت‌وگوهای مؤثری داشته باشیم.

دکتر زمانی افزود: مقام معظم رهبری در سال ۱۴۰۰ موضوع هوش مصنوعی را مطرح کردند و اخیراً نیز با هیأت دولت در این زمینه صحبت کردند.

وی اضافه کرد:‌ ایشان تأکید کردند که صرف بهره‌برداری از هوش مصنوعی به خودی خود امتیاز نیست و دستیابی به لایه‌های عمیق دانش این فناوری می‌تواند اهمیت بیشتری داشته باشد. بر اساس این فرمایشات، سلسله نشست‌هایی در این زمینه برگزار خواهد شد.

IMG 9893.remini enhanced

IMG 9883

IMG 9886