همايش اشراق انديشه مطهر با موضوع واقعنمايی در علم، ظهر سهشنبه ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
در این مراسم دانشیار گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد، هستیشناسی و معرفت شناسی را از جدیترین بحثهای فلسفی عنوان کرد و گفت: هستیشناسی در دوره جدید با ظهور امثال کانت به رکورد رفت اگرچه اکنون بازگشتی به متافیزیکی صورت گرفته اما معرفت شناسی همواره بحث میشود.
دکتر عباس جوارشکیان افزود: ابتدا باید چیستی واقعیت را تعریف کنیم و در واقع آنچه که وجود دارد، دارای اثر است و در مقابل نیستی و هیچ قرار میگیرد واقعیت نام دارد.
او اضافه کرد: اصل واقعیت را نمیشود به راحتی انکار کرد، بنابراین باید به وجوه و ابعاد مختلف معرفت دست پیدا کنیم.
جوارشکیان تشریح کرد: انسان برای ارتباط با واقعیت، ۵ مجرای ادراکی دارد که شامل مجاری ادراک حسی، ادراک احساسی، شناخت عقلی، ادراکی قلبی (عارفان) و ادراک وحیانی است.
او اضافه کرد: برای هر کدام از مجراها علومی را داریم که به صورت جداگانه میتوان مورد بحث قرار داد.
وی با بیان اینکه در مباحث حوزه معرفت فلسفی با دو جریان غالب عینیت گرایی و ذهنیت گرایی روبرو هستیم گفت: اگرچه فهم انسان یک هویت تاریخی دارد و تحت تاثیر فرهنگ، زبان، تعاملات اجتماعی، هویتهای فردی، نژادی و … است، اما میتوان با راهکارهایی همچون بهکارگیری منابع و روشهای متنوع معرفتی، به فهم دقیقتری از واقعیت نزدیک شد.
هیات علمی دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی اذعان کرد: ما گرفتار یک نوع شک گرایی بنیاد افکن در عصر جدید شدیم و در هیچ عرصهای نمیشود گفت من به واقعیت آن طور که هست دسترسی دارم.
او ادامه داد: جدیترین شکها در حوزه علمی پدید آمده، نظریات علمی را در حد ابزار علمی تقلیل دادند و عدهای معتقدند علم حاصل شده چیزی را به ما منتقل نمیکند و تصویری از واقعیت نشان نمیدهد و فقط نیازها را برطرف میکند.
در ادامه این نشست دانشيار گروه فيزيك دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه باید بین دانشکده علوم و الهیات ارتباط برقرار کرد افزود: مهمترین بحثی که وجود دارد تعریف درست از واقعیت است و واقع گرایی در نظریههای فیزیکی است.
دكتر سيد مجيد صابری فتحی افزود: موجوداتی که در نظریه مطرح میکنیم آیا در جهان واقع وجود دارند یا نه؟ آیا به ازای آن در خارج وجود دارد یا خیر؟
برای دریافت مبسوط بحث ایشان به مقاله: «مفهوم واقعیت در مکانیک کوانتومی و تاثیر آن بر ذهن»، از طریق پیوند زیر مراجعه کنید: https://zehn.iict.ac.ir/article_704257.html