نشست هماندیشی اساتید با موضوع شایسته سالاری در نظام اداری کشور با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور ظهر پنجشنبه ۲۵ آبان ۱۴۰۲ در دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
در ابتدای نشست، مسئول نهاد دفتر نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اهمیت برگزاری نشستهای هم اندیشی گفت: دفترهماندیشی دانشگاه یک ظرفیت بسیار خوب برای ایجاد بستر گفتگوی آزاد اساتید با مسئولان است.
حجت الاسلام دکتر مهدی ایمانیمقدم افزود: برخی مدیران اجرایی گلهمندند که دیدگاهها و پیشنهادهای دانشگاه قابل اجرا نیست و در مقابل فرهیختگان دانشگاهی نیز میگویند دولتیها راهکارهای ما را اجرا نمیکنند.
او با اشاره به بیان مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت هماندیشی اساتید و مدیران گفت: رهبری به مسئولان اجرایی توصیه کردند که در مجامع دانشگاهی حضور پیدا کنند تا این گفتوگوها موجب حل مشکلات شود.
در ادامه این نشست اعضای هیات علمی و اساتید حاضر، دیدگاههای انتقادی و پیشنهادی خود را به صورت صریح و شفاف به مدت یک ساعت با معاون رئیس جمهور مطرح کردند.
فقدان راهکار عملیاتی برای شناسایی و پرورش مدیران شایسته و قوانین ناقص در خصوص استخدام و انتصاب افراد در پستهای مختلف از جمله دغدغههای اساتید بود.
همچنین چگونگی آموزشهای لازم به مدیران و تحقق اخلاق حرفهای در درون سازمانها از دیگر مباحث مورد مبحث اساتید بود.
توجه به مباحث روانشناسی در انتخاب مدیران و نبود فضای رقابت برای تحقق شایسته سالاری نیز مطرح شد.
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور در ادامه با بیان اینکه این سازمان امور استخدامی در دوره حیات خود جایگاه مناسب را در کشور نداشته است تاکید کرد: در طول سالیان گذشته تا کنون دولتها منابع پولی بسیار زیادی را در حوزه های مختلف به جامعه تزریق کرده است اما به دلائل مختلف از جمله سیاستگذاری های ناکارآمد، نارضایتی هم ایجاد کرده است.
او با اشاره به طرح ساماندهی سامانهها در دولت رئیسی گفت: باید دولت و خدمات آن را به مثابه یک آیکون خلاصه نمود و همه خدمات از طریق همان آیکون به صورت کاملا سیستمی انجام شود. دولت ۶ هزار خدمت ارائه میکند که ۵ هزارتای آن میتواند از طریق موبایل انجام شود.
وی ادامه داد: ما تنها در یک سازمان ۱۰۰ سامانه داریم که به هم مرتب نیستند و در گلآلود این اطلاعات، تورم نیروی انسانی داریم.
لطیفی با اشاره به اینکه در سال گذشته بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان برای حفظ اتوماسیونها از سوی دولت پرداخت شد تصریح کرد: امیدواریم بتوانیم بحث ساماندهی و یکپارچه کردن سامانهها را تا پایان ۴ سال انجام دهیم.
معاون رئیس جمهور به مفهوم حکمرانی دادهمبنا اشاره کرد و گفت: ما در کشور بر اساس دادهها تصمیم نمیگیریم چراکه قابل اتکا نیست، اما لازم است به این سمت برویم. ما در ابتدای دولت با بهرهوری منفی نیم مواجه بودیم که با اقداماتی این عدد را رشد دادیم.
او به بحث شایستهسالاری اشاره کرد و گفت: ما ۲ الگوی استخدام داریم، اولی مبتنی بر ارتقای شغلی است که نظام اداری کشور ما بر این اساس است و یک پست شایستگیهایی دارد و هر کسی بتواند احراز کند در آنجا قرار میگیرد. الگوی دیگر جایگاه مبنا یا پوزیشن مبناست که افراد شایسته از هرجایی با شاخصهای شایستگی در آن جایگاه باید قرار گیرند.
لطیفی افزود: امروزه پارادایم نظام اداری تغییر کرده، برخی مشاغل دیگر ماهیت قبلی را ندارند و نمیشود بر اساس الگوهای سابق حرکت کرد.
وی ادامه داد: دومین الگو، جذب است که بسیار جدیست، متاسفانه برخی در نهادهای مختلف به دولت فشار میآورند تا افرادی را استخدام کن، ما تلاش کرده ایم که در این حوزه، تکیه ما فقط به آزمون استخدامی به معنای فرصت برابر است و راهی جز این مسیر نمی بینیم. اما فشارها به این معاونت بسیار زیاد است. تمام تلاش ما اینست که از مسیرهای علمی و داده مبنا برای حل مشکلات امور نظام اداری استفاده کنیم.
رییس سازمان استخدامی کشور در پایان به کارایی مرکز مدیریت آموزش دولتی نیز اشاره کرد و گفت: در حال احیای این مرکز هستیم و روی ۳ موضوع آموزش مدیران، ارزیابی مدیران و جمع آوری تجربه مدیران کار میکنیم.