کارگاه آسیب شناسی نهاد خانواده ویژه اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد

کارگاه آسیب شناسی نهاد خانواده با هدف گفتمان سازی مباحث خانواده در فضای علمی طی 8 ساعت برای دو گروه از اساتید هیئت علمی دانشگاه در محل دانشکده علوم تربیتی باهمت نهاد نماینگی مقام معظم رهبری(دفتر هم اندیشی استادان و نخبگان دانشگاه) ومشارکت فرهنگسرای خانواده برگزار گردید.گروه اول روز های چهار شنبه 1و8بهمن ماه و گروه دوم روز های پنج شنبه 2و9 بهمن ماه برگزار گردید.اساتید شرکت کننده برای هرگروه حدود 60 نفر بود.

در هفته اول از دکتر حسنی دعوت به عمل آمد که موضوع مورد بحث چالش های وضعیت ازدواج و طلاق از نگاه آمار و اطلاعات در کشور بود.دکتر حسنی با ارائه نسبت های ازدواج به طلاق در استان های کشور و هم چنین مقایسه این آمار با آمار جهانی به بررسی این چالش پرداختند.

به طور کلی عناوین مطروحه جلسه اول را به صورت زیر می توان خلاصه نمود:

1-نگاهی بر ساختار جمعیت ایران واستان با تکیه بر وضعیت زناشویی

2-آمار جمعیت آماده ازدواج دختر و پسر

3-آمار ازدواج و طلاق در سطح استان

4-تحلیل وضعیت ازدواج وطلاق از نگاه جامعه شناختی

5-فرصت ها وتهدیدهای تاثیر ازدواج و رشد طلاق

6-فرصت ها و تهدید ها از نظر اقتصادی

7-تبیین سیاست های چهارده گانه جمعیتی

8-فرصت ها و تهدید ها از نظر سیاسی

9-بحران اجتماعی بشر و زمینه تامین اجتماعی و باز نشستگی

در کارگاه هفته دوم به بررسی وضعیت تشکیل وتحکیم نهاد خانواده در جوامع غربی و توسعه یافته پرداخته شد.در این کار گاه از حجت الاسلام پسندیده و آقای لسانی دعوت به عمل آمد.

آقای لسانی در حوزه تحلیل بخش هایی از تولیدات رسانه ای غرب به محتوای کلی تعدادی از فیلم های سینمای هالیوود اشاره نمود.این کارشناس رسانه با اشاره به این که با دیدن هر فیلم باید به نحوه تولید و سازندگان آن توجه نمود،افزودند در پایان هر فیلم باید به هدف مورد نظر سازنده دقت کرد.هم چنین ایشان با بررسی آمار خانواده های ازدواج کرده در آمریکا و تعداد فرزند ها در طی نیم قرن گذشته به مسائل و مشکلات خانواده غربی پرداخته و از رسانه به عنوان ابزاری برای ترویج این نوع سبک زندگی در خانواده یاد کردند.

در بخش دوم جلسه حجت الاسلام پسندیده به نقاط آسیب خانواده و تحلیل بنیان های خانواده در جهت تحکیم آن پرداختند.ایشان عامل مهم در جامعه امروز را نحوه تشکیل خانواده دانستند.حجت الاسلام پسندیده با اشاره به ازدواج های اجباری و ازدواج هایی که بر پایه نادرست مانند هم خانه بودن و....به آسیب های پیش رو آن ها در خانواده و اجتماع پرداختند.هم چنین ایشان بیان داشتندکه اگر سبک ما در زمینه ازدواج دچار تحول شود نتایج آن از کنترل خارج خواهد شد.وی با تاکید بر آموزش انعطاف پذیری در مقابل سختی ها خاطر نشان کردند که حتی غربی ها هم به این نتیجه رسیده اند که نمی توان همیشه در لذت زندگی کرد.هم چنین افزودند پایبندی به ارزش های مذهبی تعهد را در افراد به وجود می آورد.

حاضران جلسه طبق نظر سنجی صورت گرفته از کلیات برنامه استقبال نموده و مقرر گردید،در کارگاه های بعدی به موضوعاتی چون شیوه های انتخاب همسر،نوع نگاه به ازدواج و مهارت های همسرداری از نگاه اسلامی پرداخته شود.هم چنین تصمیم گرفته شود کرسی های آزاداندیشی پیرامون چالش های نهاد خانواده برگزار گردد.